Interview EXCLUSIV ProSport

31-10-2013

Interview EXCLUSIV ProSport

Interviu EXCLUSIV în ProSport

Ciprian Marica: „Vrem să vă facem fericiţi! Şi dacă m-aş trezi la 4:00, aş da totul cu Grecia!“

Ciprian Marica nu se teme să se bucure că vom întâlni Grecia în barajul pentru Mondiale şi le răspunde celor care i-au contestat convocarea când nu avea echipă de club. Recunosc, m-a surprins. Poate n-ar trebui să o spun, dar mă aşteptam să fie mai… fiţos! Şi a fost taman pe dos. În cele câteva ore petrecute la Madrid, Ciprian Marica s-a comportat ca un om normal! Şi a răspuns ca un om normal la o mulţime de întrebări! Ştiu, poate părea absurd, dar în 2013 e remarcabil să fii normal. Am stat de vorbă în Plaza Mayor, centrul agitat al Madridului, printre oameni. Departe de stricteţea mediatică de la naţională, l-am găsit pe Marica – sau Ciprian cum preferă să-i spună spaniolii din motive lingvistice – relaxat. E evident liniştit că şi-a ales, cel puţin pentru un an cât are contract deocamdată echipa, chiar dacă uneori pare că nu-şi vede neapărat pe termen lung viitorul la Getafe. Dar nu vorbeşte prea mult de trecut sau viitor, e omul care insistă că trăieşte în prezent. Iar prezentul e, pe lângă Getafe, echipa naţională.

Cum te simţi în Spania?
E o experienţă nouă în viaţa mea, sunt bucuros de alegerea făcută, mă simt bine. Sunt din nou fericit că fac ceea ce-mi place şi o fac cu bucurie. Am redescoperit bucuria de a juca pentru că, sincer, după 7 ani în Germania, intervenise o monotonie, simţeam nevoia de o schimbare.

Cât de grea a fost perioada în care n-ai avut echipă?
Când ai nişte variante e cât de cât lejer. Stai şi le gândeşti. Nu e o presiune atât de mare. Trebuie să iei o decizie, trebuia doar să fiu convins că e cea mai bună pentru mine. În Ucraina am descoperit un proverb, „Tam haraşo, gde nas niet“, ceva de genul „Bine e acolo unde noi nu suntem“. Întotdeauna te întrebi „dacă mergeam în partea cealaltă era mai bine“? De asta mi-a luat destul timp să aleg.

Dar ai avut permanent variante? Mulţi credeau că nu sunt oferte!
Nu cred că cineva îşi închipuia aşa ceva. N-am auzit asta. Cert e că oportunităţile pe care le aveam nu-mi garantau că voi juca. Bine, nu-mi garantează nici acum, dar voiam să fiu sigur că sunt foarte dorit şi că profesional e cea mai bună alegere. Nu m-am gândit la oraş sau la viaţa de acolo, fotbalul îţi ocupă marea majoritate a timpului oricum.

A contat oferta financiară?
Nu. Vă spun sincer că nicio clipă nu m-am gândit la partea financiară. Clar că era importantă, îţi dă rodul muncii tale, îţi arată unde te afli. Dar, mulţumesc lui Dumnezeu, am ajuns să joc afară şi să câştig bani la o vârstă destul de fragedă, iar acum vreau să joc de plăcere. Dacă sunt şi bani, cu atât mai bine, dar important a fost să aleg echipa la care mă voi simţi fericit.

Cum ai primit criticile că, deşi nu ai echipă, eşti convocat la naţională?
Nu am avut nicio problemă. O dată cu vârsta vine şi experienţa, e normal. Am mai trecut în cariera mea prin perioade dificile, la vârste mai fragede când digeram altfel critica. Acum am ajuns la vârsta la care mi-am dat seama că nu te poate iubi toată lumea, nu poţi să fii pe placul tuturor. Fericirea mea nu vine de la cei care mă critică. Mă hrănesc cu lucrurile pozitive.

Reuşitele la naţională au fost un răspuns pentru critici?
Nu m-am gândit nicio clipă că trebuie să dau un răspuns cuiva. Am jucat din inimă, nu mă gândesc la cei care mă critică.

Dar cât te-a ajutat totuşi faptul că ai fost convocat?
Bun, din ce am înţeles oamenii nu contestau valoarea mea, ci situaţia în care mă aflam. Sigur că acest lucru m-a ambiţionat să arăt tuturor că, indiferent în ce situaţie mă aflu, să vin la naţională şi să joc nu pot să exprim în cuvinte plăcerea pe care o am. Asta vroiam să demonstrez, dar nu lor, ci mie.

Ai luat în perioada aceasta în calcul serios chiar o revenire acasă?
Nu, nu m-am gândit nicio clipă să revin acasă!

Te-ai pregătit cu Dinamo o vreme…
Simţeam nevoia să mă pregătesc, ştiam că unde mă voi duce îmi va fi greu să o iau de la zero. Victor Piţurcă îmi spusese că are nevoie de mine, ştiam că trebuie să fiu la un nivel maxim. Nu am făcut-o pentru a reveni acasă, a fost un antrenament benefic pentru naţională şi pentru mine, atâta tot.

Ar fi fost un pas înapoi?
Nu ştiu. Steaua joacă în Champions League, face cinste fotbalului românesc. Dar nu era momentul pentru mine. Cât am fost acasă m-am simţit de multe ori agresat, obosit de tot ce se întâmplă şi mi-am dat seama că n-aş putea, că nu e momentul. Nu puteam să mă întorc acasă.

Oferta Stelei ai luat-o în serios?
Eu cu domnul Becali am glumit pe seama asta. Dânsul mă apreciază, nu pot să fiu decât mândru şi bucuros. Situaţia în care se află acum e delicată, prin intermediul unuia sau altuia îmi transmitea nişte lucruri, dar erau nişte glume.

Păi cum? A trimis şi oferta concretă, scrisă!
Am citit, însă sincer să vă spun mi-e greu să cred că era hârtia dânsului. Ce să spun, un om pasionat de fotbal, care a făcut multe lucruri frumoase, îmi pare rău pentru situaţia lui.

La Steaua ar fi fost o motivaţie şansa de a juca în Champions League?
Nu, nu a fost asta primordial, au mai fost echipe care mă doreau şi care jucau în Champions League.

Până la urmă ce echipe te-au dorit?
N-am vrut să spun pentru că au fost prea multe speculaţii cu multe echipe, ar fi însemnat să le dau importanţă. Nu vreau nici acum, din respect pentru echipele acelea.

Crezi că s-ar fi simţit prezenţa ta la Steaua în Champions League?
Nu vreau să exagerez. Sunt modest, mi-e greu să vorbesc despre mine, să cred că aş putea face mai mult decât fac colegii mei. Steaua, din păcate, nu are cel mai bun parcurs în Champions League, chiar dacă a reuşit un egal în ultimele minute cu Basel. N-aş fi putut să fac mai mult, este un joc de echipă, e nevoie de fiecare jucător, nu cred că unul putea schimba ceva.

Campionatul României cum ţi se pare acum?
Este într-un impas. Multe echipe cu probleme financiare. Banii sunt importanţi în fotbal. Ne uităm la echipe cu bugete de zeci de milioane de euro, e greu să vii cu 10-12-15 milioane să te baţi în Champions League. Le cerem să câştige, ne dorim, dar la nivelul la care suntem e foarte greu.

Steaua e din altă ligă totuşi în România acum?
În ultimii ani a cumpărat cam tot ce a fost mai de valoare. Toţi jucătorii care prindeau naţionala primeau ofertă de la Steaua, Gigi Becali cumpăra tot ce se preconiza de valoare. Uite că n-au întârziat rezultatele, în momentul ăsta Steaua are cel mai competitiv lot.

Cum ai simţit atmosfera la noul Dinamo cât te-ai pregătit acolo? Şi cum ţi se pare proiectul?
Dinamo e echipa la care am jucat eu, sunt subiectiv. Îmi plac cei care sunt acum în conducere, vreau să cred că au ambiţii mari. Dar realist fiind, cu investiţiile mici care se doresc, cu bani puţini, e aproape imposibil să faci performanţă. Nu văd o soluţie aşa, nu cred că reuşeşte Dinamo ce n-a reuşit nimeni niciodată: să faci performanţă şi să te baţi la campionat cu bani puţini.

Îi superi acum pe fanii dinamovişti!
Şi ca suporter al lui Steaua, şi ca al lui Dinamo, trebuie să fii realist. Sunt realist, Dinamo în momentul ăsta se chinuie. Din punct de vedere financiar, jucători cu pretenţii modeste, nu au demonstrat nici la alte echipe, vin la Dinamo şi se anunţă de mare viitor, dar în momentul de faţă nu e o echipă care să se bată la campionat.

Steaua mai poate trece de grupa de Champions League?
Sunt realist, iarăşi: eu cred că nu. A reuşit un egal în ultimele minute, după un joc slab. Nu a arătat că ar merita să meargă mai departe. Mi-e greu să cred că poate scoate puncte în deplasare la Basel.

Cum ţi se pare barajul cu Grecia? E o dilemă naţională, dacă e uşor sau greu.
Nu subestimăm adversarul, nici pe departe, însă eu zic că trebuie să ne bucurăm că am picat cu un adversar care cât de cât este mai accesibil. Dacă am fi picat cu Portugalia, probabil că ar fi trebuit să fim trişti pentru că valoric ne-ar fi fost net superiori. Pentru tragere eu mă declar mulţumit, bucuros, aşa văd eu. Cred că ambele echipe vor pleca cu 50% şanse de calificare. Sunt convins că şi grecii îşi doresc foarte mult. În situaţia în care suntem noi acum trebuie să dăm totul, n-am mai fost atât de aproape de Mondiale de foarte mulţi ani, orice efort în plus nu este prea mult în momentul ăsta. Ne dorim cu toţii, românii îşi pun mari speranţe, sunt alături de noi şi trebuie să-i facem fericiţi.

I-aţi simţi alături de voi?
De-a lungul preliminariilor au fost momente când i-am simţit alături de noi, cum a fost la meciul cu Ungaria. Ei au fost atunci omul în plus din tribună, România a jucat după cum au cântat cei din tribună. Am reuşit un meci fantastic, nu am dat nicio şansă adversarului. Sunt sigur că vor fi la fel de mulţi şi la acest meci de baraj, este exact ce avem nevoie ca să mergem la Mondial.

Meciul cu Ungaria a fost vârful?
Eu cred că da. Aş vrea ca românii să rămână cu amintirea acelui meci, nu cel cu Estonia, care n-a fost foarte reuşit, dar ne-am impus. Aş vrea să ne aducem aminte de momentele frumoase, în care am subordonat adversarul şi am făcut un joc frumos. Am auzit după meciul cu Estonia tot felul de comentarii, că nu am merita, dar ne aducem aminte şi de meciul cu Ungaria, când am jucat excelent? Atunci meritam? Ne-am calificat, ce n-a reuşit Turcia, n-a reuşit Ungaria, lumea ar trebui să fie mândră de noi.

Publicat in Evenimente in 31-10-2013 « Primul meci, primul golCHESTIONAR Blogurile Adevărul »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2022 Ciprian Marica. Toate drepturile rezervate. | Terms & conditions